کیفیت متفاوت زندگی سالمندان در جهان
در سال 2050، برای نخستین بار جمعیت 60 سالگان بیشتر از 15 سالگان خواهد بود. به معنای دیگر، هر کشور با افزایش امید به زندگی و کاهش آمار زاد و ولد روبرو خواهد شد. اما تغییر جمعیتی به چه معنا است؟ سالمندان چگونه زندگی خواهند کرد؟ برای رسیدن به پاسخ باید نگاه دقیق تری به زندگی سالمندان در آفریقا، آسیا، اوپا و آمریکای لاتین بیاندازیم.
غنا: انتخاب اعضا خانواده
غنا جمعیت جوانی دارد. تنها هفت درصد از جمعیت این کشور را 60 سالگان تشکیل میدهند اما در سال 2050، تنها 12 درصد از جمعیت این کشور بیش از 60 سال خواهند داشت.
خانواده، عاملی مهم در همبستگی جامعه غنا است. اکثر سالمندان غنایی با فرزندان و نوادگانشان زندگی میکنند. زنان نیز با کار کردن در بیرون و درون خانه از حریم خانواده حفاظت میکنند. با این وجود، در سال 2010 دولت غنا دریافت که این سنت در حال تغییر است.
اکنون تعداد جوانان غنایی که برای ساختن آیندهشان به شهرهای دیگر و خارج از کشور مهاجرت میکنند رو به افزایش است.
مشکل اینجا است که دولت غنا فاقد سیستم بازنشستگی است.
تنها تعدادی معدودی از مردم که در بخش خصوصی فعالیت می کنند در آینده میتوانند از سیستم بازنشستگی استفاده کنند. اکثر شاغلان - کشاورزان، صیادان و ... - برای زندگی کردن به حمایت اعضاء خانواده نیاز دارند.
نهادهای غیر دولتی مثل کلیسای کاتولیک و سازمانهای غیر انتفاعی به طور فزآینده برای تامین نیازهای جامعه فعالیت میکنند.
چین: احترام به سالمندان
چین کشور " ترینها " است. روند پیر شدن جمعیت این کشور در جهان بینظیر است. کارشناسان پیشبینی میکنند که در سال 2050، بیش از 40 درصد از جمعیت این کشور بیشتر از 60 سال خواهند داشت.
سالمندان چینی به طور سنتی با فرزندان و نوادگانشان زندگی میکنند، اما اکنون کمتر از نیمی از سالمندان در چنین شرایطی زندگی میکنند: تنها 38 درصد از سالمندان با خانوادهشان زندگی میکنند. خانوادههای چینی شرایط دشواری دارند: در سنت کنفوسیوس، کودکان به والدین سالمند احترام میگذارند و از آنها نگهداری میکنند. اما برخی از جوانان که برای یافتن کار مهاجرت میکنند نمیتوانند از والدینشان به صورت تمام وقت نگهداری کنند. با این وجود، هزینه مراقبتهای بهداشتی آنها را پرداخت می کنند تا از دوران بازنشستگی لذت ببرند.
آلمان: سیاست بازنشستگی و کمبود مراقبت
در سال 1986، نوربرت بلوم، وزیر کار آلمان غربی به کارکنان اعلام کرد:" حقوق و مزایای بازنشستگی محفوظ است. " سخنان او اکنون به عنوان سوال نقل میشود تا وعده.
پی بردن به چرایی این ماجرا دشوار نیست: در سال 2050، یک سوم شهروندان آلمان بیشتر از 60 سال خواهند داشت. برخی از جوانان آلمانی نگران هستند با وجود پرداخت حق بیمه در دوران بازنشستگی حقوق و مزایا دریافت نکنند.
اکنون سیاست بازنشستگی به یکی از موضوعات مهم کمپینهای انتخاباتی تبدیل شده است.
مشکل دیگر این است که بیش از 30 درصد از سالمندان آلمانی که در خانه زندگی میکنند به مراقبتهای بهداشتی نیاز دارند.
امروزه برخی از شهروندان آلمانی نسبت به عدم توجه به سالمندان معترض هستند.
اما نتیجه مطالعه درازدامن وزارت امور خانواده آلمان نشان داده اکثر سالمندان از شرایطشان راضی هستند.
سوئد: همه با هم پیر می شویم
بر اساس آماری که مرکز آمار سوئد منتشر کرده، جمعیت این کشور در سال 2050 به ده و نیم میلیون نفر خواهد رسید که یک سومش - دو و نیم میلیون نفر - را افرادی تشکیل خواهند داد که بیش از 65 سال دارند.
سازمان ملل متحد سوئد را یکی از بهترین کشورها برای زندگی سالمندان میداند.
کارشناسان معتقدند حفظ ارزشهای اجتماعی - تاکید بر مراقبت و حمایت کردن از سالمندان و ... - این کشور را به بهشت سالمندان تبدیل کرده است. دولت سوئد تلاش میکند با ارسال وعدههای غذایی به در خانههای سالمندان، اهدای خانه و ارائه خدمات بهداشتی رایگان آنها را در خانه نگه دارد. سالمندان این کشور علی رغم دریافت خدمات متعدد از دولت معتقدند از طریق اعضاء خانواده و دوستان حمایت میشوند.
پرو: مراقبت بهداشتی ضعیف در روستاها
آمریکای لاتین با تغییرات سریع جمعیتی مواجه است.
به عنوان مثال، در پرو، یک پنجم جمعیت این کشور در سال 2050 بیشتر از 60 سال خواهند داشت.
تنها در حدود نیمی از سالمندان این کشور حقوق بازنشستگی دریافت میکنند و بقیه به حمایتهای خانوادهشان وابسته هستند. سه چهارم از جمعیت سالمندان این کشور همراه با فرزندان و نوادگانشان زندگی میکنند.
برخی از سالمندان، به خصوص در مناطق روستایی، به مراقبتهای بهداشتی و بیمه دسترسی ندارند.