به گزارش
شادمان، اولین اقدام برای نگهداری همچنین افرادی در منزل به وجود آوردن بستری مناسب جهت رفاه و آسایش بیشتر این گروه می باشد. سپس وسایلی که به بهداشت سالمند و بیمار کمک می کند و در آخر وسایلی که برای کنترل سلامتی سالمندان باید تهیه شود.
وسائل مورد نیاز برای نگهداری و کنترل سلامتی سالمندان
1- تخت بیمارستانی خانگی
تخت بیمار یا به اصطلاح تخت بیمارستانی خانگی، دارای طرح ها و نوع های متفاوتی است که از بازار و یا سایت تجهیزات پزشکی توان نو می توان خریداری کرد.انواع تخت بیمارستانی به طور کلی در دو نوع برقی و مکانیکی یا اهرمی موجود هستند. تخت های بیمارستانی ، دارای قابلیت های متفاوتی می باشند مانند: بالا آمدن سر تخت یا وسط تخت و یا انتهای تخت و در برخی دیگر قابلیت تنظیم ارتفاع تخت از سطح زمین نیز وجود دارد. تمامی این قابلیت ها سبب به وجود آمدن بستری راحت و مناسب برای بیمار وسالمندمیشود. هچنین تختهای بیمارستانی بسیار مناسب برای افرادی است که عمل هایی مانند دیسک کمر را انجام دادهاند.
2- تشک مواج یا تشک زخم بستر
زخم بستر از بزرگ معضل هایی است که افراد وابسته به تخت و یا بستر به آن مبتلا می شوند. علت به وجود آمدن این ضایعه، بی تحرکی فرد در بستر می باشد. تشک های مواج برای جلوگیری از به وجود آمدن زخم بستر بسیار موثر و مفید هستند. توصیه می شود که افراد پیش از آنکه به زخم بستر مبتلا شوند از تشک مواج استفاده کند چرا که پیشگیری بسیار به صرفه تر از درمان آن می باشد. تشک های مواج در دو نوع سلولی و تخم مرغی موجود هستند.
3- محصولات توانبخشی سالمندان
در دسته بندی محصولات توانبخشی سالمندان، میتوان به وسایلی مانند: عصا، واکر ، ویلچر و در افرادی که به طور کامل به تخت و یا بستر وابسته هستند به بالابر بیمار یا لیفت بیمار اشاره کرد.پرمصرف ترین وسایل توانبخشی جهت حرکت سالمندان و بیماران در ابتدا ویلچر بسیار حائز اهمیت می باشد.
ویلچر ها در نوع های متفاوتی موجود هستند که از مرسوم ترین آنها ، ویلچرهای مخصوص جابجایی بیمار میباشند و در مدل های ارتوپدی، نیمه ارتوپدی و ساده تولید می شوند.برخی دیگر از ویلچر ها علاوه بر جابجایی سالمند برای مصارفی مانند حمام استفاده می شوند. معمولاً ویلچرهای حمامی توالت فرنگی نیز دارند که این موجب آسایش بیشتر همراهان و بیمار برای اجابت مزاج میشود.
بیشتر بخوانید:
در مراقبت از بیماران و سالمندان پس از رفع نیازهای ابتدایی مانند آسایش و بهداشت می بایست به مسائل مهمی مانند کنترل و پایش علائم حیاتی مانند: تب ، ثبت میزان فشار خون و همچنین میزان خلوص اکسیژن و تعداد تنفس رسیدگی نمود. در ادامه به معرفی این دسته از اقلام می پردازیم.
4- تب سنج دیجیتال
از مهمترین پارامترهای کنترل علائم حیاتی، تب و یا درجه حرارت بیمار است. برای کنترل میزان درجه حرارت بیمار توصیه می شود در منازل از تب سنج دیجیتالی استفاده شود که از دقت سنجش بالایی برخوردار هستند. دماسنج های جیوه ای در گذشته بسیار مرسوم بوده اند اما به علت سختی استفاده کردن و همچنین خطاهایی که ممکن است توسط افراد در اندازه گیری تب بیمار رخ دهد، توصیه میشود که از تب سنج های دقیق دیجیتالی استفاده شود.
5- دستگاه فشار خون دیجیتال یا فشارسنج دیجیتال
پارامترهایی که در کنترل علائم حیاتی وجود دارد فشار خون بیمار یا سالمند است. فشارسنج ها در نوع های مچی و بازویی وجود دارند که توصیه می شود بیشتر از فشارسنج های بازویی استفاده کنند، چرا که استفاده از فشارسنج های دیجیتال بازویی از لحاظ اندازه گیری فشار خون دقیق تر هستند و به این معنا نیست که فشارسنج های دیجیتال مچی از دقت کمتری برخوردارند. علت خطای محاسباتی که در اندازه گیری فشار خون با فشارسنج دیجیتال مچی رخ میدهد بیشتر به علت قرار ندادن مچ دست در موازات قلب می باشد. استفاده از فشارسنج های عقربه ای در منازل به علت سختی برای اغلب کاربران و نداشتن آموزش کافی در خصوص اندازه گیری دقیق فشار خون با این دستگاه توصیه نمی شود،زیرا خرید این دستگاه برای منزل در صورت نبودن فرد آموزش دیده کاربردی ندارد.
6- پالس اکسیمتر یا سنجشگر اکسیژن خون انگشتی
پالس اکسیمتر یا سنجش اکسیژن خون از کاربردی ترین وسایل کنترل علائم حیاتی در مراکز درمانی می باشد. پالس اکسیمتر انگشتی با سنجش دقیق خلوص اکسیژن و همچنین نمایش الگوی نبض در صفحه ال سی دی خود، اطلاعاتی بسیار مناسب در خصوص وضعیت تنفسی بیمار و همچنین تعداد نبض بیمار به ما میدهد. از بهترین دستگاه های پالس اکسیمتر یا سنجشگر انگشتی اکسیژن خون میتوان به برندهای مانند: بیونر و بریسک اشاره کرد.
7- ماساژ و فیزیوتراپی
با افزایش سن و یا به وجود آمدن بیماری که سبب می شود افراد توان عضلانی خود را از دست دهند انجام فعالیت های فیزیوتراپی و ماساژ در روند بهبودی و افزایش کیفیت سطح زندگی فرد بسیار موثر و مفید است که نباید از آن چشم پوشی کرد، توجه داشته باشید انجام فعالیت های فیزیوتراپی مانند ماساژ از بروز مشکلات مانند زخم بستر، خشک شدگی مفاصل و ..... جلوگیری می کند.
8- دستگاه بخور و رطوبت ساز خانگی
به علت کاهش تحرک در سالمندان و بیمارانی که در بستر می باشند. و همچنین کاهش کمپلیانس ریه در سالمندان دستگاه بخور و رطوبت ساز خانگی از جمله کالاهای پزشکی است که برای تحریک بیشتر مخاط و همچنین بهبود در تنفس و سلامت ریه نقشی اساسی دارد. معمولاً برای این دسته از افراد توصیه می کنیم که از دستگاههای بخور و رطوبت ساز خانگی سرد اولتراسونیک استفاده کنند. برخی از دستگاههای بخور و رطوبت ساز خانگی قابلیت این را دارند که هم بخور سرد و هم بخور گرم را تولید کنند.
9- توالت فرنگی
استفاده از توالت برای افرادی که دچار بیماری و سالمندی هم نیستند بسیار توصیه میشود. به علت آنکه اغلب منازل دارای توالت های سنتی می باشند و این سرویس های بهداشتی مناسب افراد ناتوان یا کم توان نیست .
توصیه می شود که از توالت های تاشو مبله و یا توالت های فایبرگلاس استفاده شود. استفاده از این نوع سرویس بهداشتی تاثیر بسزای در سلامتی مفاصل زانو و کمر دارد.
گاهی اوقات برخی بیماران علیرغم ناتوانی حرکتی مشکلاتی از قبیل بیماری های ریوی مثل: تنگی نفس، آسم، آپنه و... هستند. در گذشته با استفاده از کپسول اکسیژن که به صورت مرتب می بایست آن را شارژ می کردند استفاده می شد. امروزه با به وجود آمدن دستگاههایی به نام اکسیژن ساز دیگر نیازی به شارژ مجدد و مشکلات حمل و نقلی که برای کپسولهای اکسیژن بود، وجود ندارد.
استفاده از این دستگاه بسیار مرقوم به صرفه تر از کپسولهای اکسیژن در طولانی مدت است و هم چنین اضطراب و نگرانی خالی شدن کپسول و نداشتن اکسیژن را از بین میبرد.