به گزارش خبرنگار
شادمان، حفظ روابط و مشارکت اجتماعی سالمندان در جامعه از عوامل پیشگویی سالمندی موفق به شمار میرود.
با تغییراتی که در سالهای اخیر در ساختار جامعه به وقوع پیوسته است، سالمندان زیادی در معرض خطر احساس تنهایی قرار گرفتهاند.
اخیرا تحقیقاتی انجام شده که نشان می دهد تنهایی اثرات مخربی بر سلامت سالمندان دارد، لذا یافتن راهکارهایی برای مقابله با این مشکل بسیار مهم است.
به همین منظور راه حلی نیز پیشنهاد شده است؛ اینترنت!
بر اساس تحقیقات انجام شده میزان احساس تنهایی و افسردگی در سالمندان غیر کاربر اینترنت بیشتر از کاربران است؛ لذا یافتن و به کارگیری راهکارهایی نظیر استفاده از اینترنت برای مقابله با احساس تنهایی که توسط این قشر از جامعه احساس میشود ضروری به نظر میرسد.
امروز در دنیا تعداد سالمندان که از اینترنت استفاده میکنند رو به افزایش است، انتظار میرود با کاهش قیمت رایانه و هزینه اتصال به اینترنت و نیز برگزاری کارگاههای آموزشی برای سالمندان این میزان بیشتر شود، خوشبختانه نسل آینده سالمندی که هم اکنون دوران میانسالی را میگذرانند بیشتر با این پدیده آشنا هستند به همین دلیل احتمال این موانع تعدیل خواهد شد.
عموماً بین آنچه سالمندان از اینترنت توقع دارند و خدمات ارائه دهندگان اینترنت تفاوتهایی وجود دارد. مطالعه در سال ۲۰۰۱ بر سالمندان نشان داد که آنها اغلب برای اهدافی نظیر پیام رسانی الکترونیکی، گرفتن اطلاعاتی در زمینه محصولات، پیگیری اخبار، خرید اینترنتی و انجام کارهای بانکی از اینترنت استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید:
رشد سریع ارتباطات آنلاین و توسعه اینترنت به عنوان یک رسانه گروهی پیشرو و نسبتاً جدید برای سالمندان شرایط و چالشهای جدیدی را برای تعاملات اجتماعی وبه همراه دارد، این امر میتواند تاکید کننده این مطلب باشد که می توان اجتماعات را بدون برقراری روابط اجتماعی چهره به چهره ایجاد کرد و این ابزار می تواند بین دو نفر و نیز در سطح جوامع، تأثیرات اجتماعی زیادی به همراه داشته باشد.
استفاده از این تکنولوژی میتواند راهی برای افزایش احترام و تقویت اعتماد به نفس سالمندان و تغییر نگرش پیری ستیزی و دید کلیشهای نسبت به آنها در سطح جامعه باشد.
متخصصین بر این باورند که افرادی که دارای سطح سلامت پایین تری هستند و به خصوص از ضعف سلامت روانی رنج میبرند شبکه اجتماعی کوچکتر و در نتیجه دوستان صمیمی اندکی دارند.
یعنی بین حجم و کیفیت شبکه های اجتماعی افراد و سلامتی آنان ارتباط معنی داری وجود دارد. این امر بارها تاکید شده است که تعاملات اجتماعی افراد با خانواده و شبکههای اجتماعی به شدت بر سلامت روان ارتباط موثر و مستقیمی دارد.
نتایج مطالعه ای که بر سالمندان مقیم مراکز شبانه روزی انجام گرفته نشان میدهد که استفاده از اینترنت به خصوص فرستادن ایمیل برای چهار دسته از مشکلات سالمندان بسیار سودمند بوده است؛ احساس تنهایی، بی حوصلگی، بی یاوری و کاهش مهارتهای ذهنی.
حتی تخمین زده می شود که افزایش اعتماد به نفس سالمندان در پی یادگیری نحوه ایمیل زدن میتواند روش موثری در کاهش افسردگی آنان باشد.
چگونگی استفاده سالمندان از اینترنت نیز به اندازه میزان استفاده آنان از اینترنت اهمیت دارد، به نظر میرسد که اینترنت مانند شمشیر دو لبهای میماند که نحوه استفاده از آن می تواند نتایج متفاوتی را به همراه داشته باشد.
نتایج این تحقیق در قالب مقاله پژوهشی با عنوان «
وضعیت به کارگیری اینترنت و ارتباط آن با احساس تنهایی در بازنشستگان فرهنگی» و به قلم ملیحه صبور، رباب صحاف و شیما سام به انتشار رسیده است.