فراموش کردن خوردن قرصها سر ساعت و یا به اشتباه دوبرابر خوردن آن، میتواند مشکل بزرگی برای سالمندان ایجاد کند اما فناوری این قشر را تنها نگذاشته است.
تاریخ انتشاريکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۰
به گزارش خبرنگار شادمان؛ عدم مصرف به موقع دارو، فراموشی دوز قرصهایی که باید مصرف شود و از یاد بردن نحوه استفاده دارو از جمله دلایلی است که موضوع یادآوری داروی سالمندان را برای ما پراهمیت میکنند. تحقیقات نشان داده که ۵۵ درصد سالمندان داروهای خود را طبق دستور پزشک مصرف نمیکنند. متاسفانه سالیانه حدود دویستهزار سالمند به خاطر مشکلات ناشی از تداخل دارویی در بیمارستان بستری میشوند و هر نوزده دقیقه یک نفر بخاطر مصرف دارو، بیش از میزان تجویز شده، اوردوز میکند. با توجه به اینکه خطر بستری شدن افراد مسن در بیمارستان به دلیل عوارض جانبی داروها تقریبا ۶ برابر جمعیت جوانتر است، باید به عنوان یک شخص مسئول اطلاعات خود را از علل فراموشی داروها و انواع متدهای یادآوری داروی سالمندان بیشتر کنیم.
اکثر داروهایی که سالمندان مصرف میکنند حیاتی هستند و نحوه مصرف آنها تعیینکننده عملکرد آن داروها است. اگر از مصرف دوز روزانه چشمپوشی شود یا فراموش کنند که به موقع آن را بخورند یا بیش از حد دارو مصرف کنند نتیجه میتواند جبرانناپذیر باشد.
فراموش کردن خوردن قرصها سر ساعت و یا به اشتباه دوبرابر خوردن آن، میتواند مشکل بزرگی برای سالمندان ایجاد کند اما فناوری این قشر را تنها نگذاشته است و فعالان این عرصه، یک جعبه دارو با نام Memo Box را طراحی کردهاند که قرصها برای ۷ روز در آن جای میگیرند.
در نتیجه همکاری با اپ تلفن هوشمند، میتواند شما را مطمئن کند که عزیزانتان داروهای خود را بموقع و با اندازه و دوز تجویز شده، استفاده کردهاند.
این جعبه قرص که اندازه ۱۰۰ * ۷۶ * ۲۲ میلی متری دارد، با ۷۰ گرم وزن گزینه مناسبی است تا سالمندان بتوانند آن را درون جیب یا کیف حمل کنند. همچنین ازآنجا که باکسهای داخل این جعبه قابل جابهجا شدن هستند، برای ذخیره و نگهداری انواع داروها از قرص و ویتامینها گرفته تا قطره و پمادها مناسب است.
ازآنجا که این وسیله با اپ تلفنهای همراه کارمیکند درواقع زنگ هشدار هوشمندی است که اگر سالمندان خوردن داروهایشان را با توجه به دوز مشخص و برنامهریزی شده، فراموش کنند به آنها یادآوری کند و هیچ آلارم مزاحمی برای کاری که درست انجام شده است، تذکر نمیدهد.
تاکنون هیچ سنسوری نمیتوانست مشخص کند که آیا کسی در واقعیت قرصهایش را خورده یا نه. پس این موضوع مورد توجه محققان فناوری قرار گرفت تا این جعبه بتواند با استفاده از الگوریتمها، یاد بگیرد؛ الگوریتمهایی که اجازه میدهد این جعبه، عادات مصرف کاربر و همچنین بازخوردهای گاه به گاه وی را زیرنظر داشته باشد، هوشمندتر شود و تصمیماتی مناسب بگیرد.
به عنوان مثال اگر کاربر در جعبه قرص را باز نکرده باشد درمی یابد که قرص نخورده است و همچنین با توجه به عادتها و بازخوردهای کاربر میتواند زمانهایی که در جعبه به طور تصادفی باز شده است و موقع خوردن دارو نیست را تشخیص دهد.
این وسیله، همچنین یک زنگ هشدار دابل دوز double dose دارد و اگر کاربر به تازگی در جعبه را باز کرده باشد و باز هم برای برداشتن دارو به آن مراجعه کند، ازطریق اپ گوشی، از وی سؤال میکند: آیا مطمئنی که میخواهی قرص بخوری؟ در این جعبه اندکی پیش باز شده است. به این ترتیب کاربر کمی فکر میکند و جواب مثبت یا منفی خود را علامت میزند به این ترتیب احتمال اشتباه مصرف کردن دارو به حداقل میرسد. اگر کاربر بدون برداشتن دارو، خانه را ترک کند هم این جعبه پیام هشدار صوتی میدهد تا برگردد و آن را با خود بردارد.
همچنین با کمک این جعبه، اعضای خانواده میتوانند از راه دور بر عملکرد بیمار نظارت داشته باشند. به عنوان مثال اگر کودکتان در مدرسه باید رأس ساعت مشخصی، دارو مصرف کند یا والدین سالمند شما فراموش کنند قرص خود را بخورند، این جعبه دارو با ارسال یک پیامک به گوشی هوشمند به شما اطلاع میدهد و مثلاً میگوید: پدرت ممکن است داروی خود را فراموش کرده باشد نمیخواهی به وی یادآوری کنی؟ این جعبه قرص هوشمند با اپ آیفون ۴s, ۵c, ۵, ۵s, ۶, ۶ Plus و همچنین Samsung Galaxy S ۴/۵, Samsung Note ۳، Google Nexus ۴/۵ و Android ۴. ۳ به بالا کار میکند و اطلاعات کاربر در سرویس محاسبات ابری ذخیره میشود تا بتوان در مواقع لزوم از آن بهره گرفت. این وسیله فناورانه که با ۴ باتری حدود یک سال کار میکند، قرار است ماه مه ۲۰۱۵ با بهای ۲۸ پوند) معادل ۴۵ دلار) راهی بازار شود.