یکی از روشهای سادهای که از پیری جلوگیری میکند ورزش است اما ورزشهای مفید و مضر در دوران سالمندی را به شما آموزش میدهیم.
تاریخ انتشارجمعه ۲ آبان ۱۳۹۹ - ۰۰:۰۱
به گزارش خبرنگار شادمان، حالا که کرونا بلای جانمان شده و هرکاری میکنیم انگار قصد ندارد دست از سرمان بردارد بهتر است کمی با این ویروس چموش کرونا راه بیاییم.
یکی از تاکیدات این روزهای کادر درمان، مراقبت از پدر بزرگان و مادر بزرگانمان است چراکه گروههای حساسی هستند که باید حسابی در این روزها مراقب سلامتیشان باشیم. باید هر طور شده در خانه نگهشان داریم و برای سالم ماندن در چهار دیواری کارهایی را انجام دهیم.
همه این خوب میدانیم ورزش کردن برای سلامتی چه قدر اهمیت دارد، اما این روزها که از خانه بیرون رفتن برای افراد بالای ۶۵ سال یک خطر محسوب میشود سوال این است که سالمندان ما در خانه چگونه ورزش کنند که هم سلامتیشان حفظ شود و هم از خطر کرونا دور بمانند.
ورزش منظم در سالمندان، باعث بهبود قابل توجهی درفشارخون، دیابت، کاهش چربیهای خون، استئوآرتریت ها، پوکی استخوان وعملکردعصبی میشود. ورزش، میزان مرگ ومیرراکاهش میدهد و نیاز به مصرف داروهای مختلف رابه طورقابل توجهی کم میکند.
سن ۶۰ و ۶۵ سالگی به بالا عضلات افراد سالمند تحلیل میرود و در اثر از دست دادن انعطاف پذیری شیب تندی را پیدا میکند مفاصل آنها آسیب دیده و منجر به ایجاد زانو درد و کمر درد میشود بر این اساس به سالمندان توصیه میشود در این ایام انجام ورزشهای هوازی را در برنامه روزانه خود قرار دهند.
چه ورزشهایی برای سالمندان مفید است؟
بهتر است قبل از انجام هر ورزشی ابتدا بدن خود را با پیاده روی و ورزشهای هوازی کمی گرم کنند و به جای بیرون رفتن از خانه برای انجام این حرکات میتوانند از پشت بام خانه و یا حیاط منزلشان استفاده کنند و سپس بعد از گرم شدن بدن در خانه حرکتی که در ادامه به آن اشاره میکنیم را انجام دهند.
در گروه ورزشهای قدرتی سالمندان میتوانند از دیوار حدود یک قدم فاصله بگیرند و دستها را به دیوار بگذارند و مانند حالت شنا رفتن روی زمین همان طور که دستشان به دیوار است روی دیوار حرکت شنا را انجام دهند. این حرکت برای این است که افراد سالمند کمتر دچار آسیب شوند و علاوه بر این عضلات آرنج و دستهای آنها نیز تقویت شود.
با توجه به اینکه ورزش شنا روی زمین بیشتر بر روی پاها و عضلات مرکزی بدن فشار وارد میکند انجام این حرکت روی دیوار باعث میشود تا سالمندان بتوانند قدرت عضلانی خود را حفظ کنند.
افراد سالمند میتوانند با انجام تمرینات تعادلی از طریق تقویت عضلات، خصوصا عضلات پا به حفظ تعادل خود خصوصا در هنگام افتادن کمک کنند. با توجه به اینکه حرکات قدرتی با وزنه انجام میشود، سالمندان میتوانند با پر کردن یک بطری نوشابه بزرگ یک وزنه ۳۰۰ گرمی در اختیار داشته باشند.
سالمندان در حفظ تعادل مشکل دارند انجام تمرین و ورزش باعث تقویت حس عمقی عضلات آنها میشود. در واقع در مفاصل یکی سری پایانه عصبی وجود دارد که با مغز در ارتباط بوده و اطلاعات مفاصل مختلف را به مغز میرساند و این اطلاعات در مغز پردازش میشوند. برای تقویت حس عمقی بدن سالمندان میتوانند تمرینهای تعادلی را انجام دهند.
برای مثال افراد سالمند میتوانند در کنار یک صندلی ایستاده و یکی از دستها را روی صندلی برای حفظ تعادل بگذارند و سپس و یکی از پاها را بالا آورده و همانطور که پا را بالا میآورند در عین حال تعادل بدن را هم حفظ کنند.
پ در انجام این حرکت سالمندان میتوانند به آرامی چشمها را ببندند و انجام این حرکت بین ۱۰ تا ۳۰ بار باعث میشود که فشار کمتری روی حس عمقی افراد وارد شود و در نتیجه حس عمقی بدن افراد سالمند تقویت شود.
برای اینکه این تمرین سختتر شود میتوان دست را از صندلی جدا کرد یا اینکه روی پا ورزشهای تعادلی دیگری را نیز انجام داد. نیاز است که افراد سالمند در انجام ورزشهای سختتر حتماً با پزشک و فیزیوتراپیست مشورت کنند تا راهنماییهای لازم را به آنها ارائه دهند.
درست است که در روزهای جوانی خیلی از سالمندان انواع ورزشهای سنگین را انجام میدادند، اما این را همیشه باید بدانیم که گذر زمان و بالا رفتن سن یک امر طبیعی است و باید با این موضوع کنار بیایم پس انجام ورزشهای دوران جوانی ممکن است در سن سالی بالا خطرناک باشد.
انجام ورزشهای پربرخورد مانند فوتبال، دویدن سریع و یا ورزشهای رزمی خشن در سالمندان توصیه نمیشود.
ورزشهایی که در آن بیمار کمر و پشت را خم میکند و یا ورزشهایی که در آن بیمار عضلات پشت ساق و رانها را کشش میدهد، ممکن است برای مبتلایان به تنگی کانال نخاعی مفید باشد، اما برای مبتلایان به پوکی استخوان مناسب نیستند. برعکس تقویت عضلات بازکننده پشتی برای مبتلایان به پوکی استخوان مفید است، اما درد و ناراحتی مبتلایان به تنگی کانال نخاعی را تشدید میکند.
انجام ورزش به اندازه داروها و گاه بیش از آن نیاز به دانش و تجربه دارد. به همین علت تجویز ورزش باید مانند نسخه دارویی توسط پزشک یا درمانگر باتجربه تجویز شود.